Pucciami, a piece of Puglia in Rome

Posted on Mar 8 2014 by Simona Giacobbi
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pucciami

They left from Puglia in search of fortune. No, they have not crossed the national boundaries but they have sought a way to redeem themselves, a way out of the crisis and they did it in Rome, where they brought the flavors of Puglia creating a small food chain named ‘Pucciami’.
Apulian flavors are genuine, the colors fill the soul and the eyes, smells evoke memories. A group of guys from Taranto had a winning idea. They ‘colonized’ the Italian capital with a true landmark of Puglia, the puccia, a type of round bread typical of the Salento area.
In the menu of Pucciami there are pucce which names recall the cities of Puglia. Pucce, panzerotti, focacce, hot dogs, sandwiches with hundred types of fillings. There are also wines and handcraft beers made in Puglia. The names of salads are dedicated to the streets of Taranto.
‘Among our clients there are many Apulians, Romans and tourists that want to try our products. They ask what ricotta forte and caciocavallo are. They want to try how puccia tastes… but puccia cannot be translated. Puccia is puccia all over the world,’ Anita Nuzzi says.

Giornalista professionista, laurea in lingue e letterature straniere e un master in Social Communication. Piacentina d’origine, pugliese d’adozione dal 2012, cresciuta a tortelli e gnocco fritto, impara a cucinare in Canada, a Toronto, dove ha vissuto sei anni e dove ha lavorato per il quotidiano italiano Corriere Canadese. Oltreoceano scopre una diversità culinaria etnica senza confini. Da allora la sua vita cambia. Cucina e ristoranti diventano luoghi interscambiabili di idee, progetti, tradizioni e passioni. Ama assaporare, provare, gustare. E fare foto. Conduce su Telenorba e TgNorba24 la trasmissione “I colori della nostra terra”, un programma che parla di ruralità, agroalimentare ed eccellenze enogastronomiche della Puglia. Ha collaborato con I Love Italian Food e il Cucchiaio d’Argento ed è spesso chiamata a far parte di giurie di eventi a carattere enogastronomico e di concorsi legati al mondo della pizza. Recensisce pizzerie per guide cartacee e online. Nel 2011 crea Pasta Loves Me, un blog che parla di lei, di pasta, food e lifestyle. È fondatrice e responsabile di Puglia Mon Amour, un’avventura che vive con gli occhi curiosi di turista e l’entusiasmo di un’innamorata per una terra che regala ogni giorno emozioni, genuinità e solarità. Ha la pizza napoletana nel cuore e tutto quello che rende felice il suo palato. E vive con una certezza: la pizza non le spezzerà mai il cuore.

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